AMSTERDAM - De Nederlandse autobranche heeft in juli 31.078 nieuwe personenauto's verkocht. Vergeleken met dezelfde maand in 2011 is dat een daling van 26,2 procent. 

Dat maakten onder meer de RAI Vereniging en de BOVAG woensdag bekend. In juni bloeide de verkoop juist op, met een stijging van 52 procent. Dat had te maken met fiscale voordelen die voor het laatst golden.

Per 1 juli is de bpm, de belasting op personenauto's en motoren, afhankelijk van de CO2-uitstoot van het voertuig. Doordat de grenswaarden van de uitstoot zijn aangescherpt zijn veel auto's duurder geworden in aanschaf.

BOVAG en RAI Vereniging spreken dan ook over ''een verklaarbare dip'' als het over dalende verkoopcijfers gaat. Bovendien is het leasen van een auto ook duurder geworden door een minder voordelige bijtellingsregeling.

Volkswagen

De best verkopende merken in juli waren Volkswagen (4602 stuks), Renault (3237), Toyota (2900), Peugeot (2420) en Ford (2363). De meest verkochte modellen waren Renault Megane, Volkswagen up! , Volkswagen Polo, Toyota Yaris en de Ford Ka.

Tot eind juli zijn dit jaar 362.515 nieuwe personenauto’s geregistreerd, een daling van 2,1 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2011.