AMSTERDAM - In een strijd om handelsmerken heeft BMW het onderspit gedolven tegen een Zuid-Afrikaanse partij die reserveonderdelen voor de 3-serie levert.

Het Duitse merk is ‘not amused’ en bezint zich op verdere acties. Het gaat om de motorkap, koplampunits, grille en voorspatborden van de BMW 3-serie van de generaties E36 en E46.

Onderdelenhandelaar Grandmark importeert en verkoopt deze en vele andere componenten al jaren. Dit tot ergernis van BMW, dat veel meer geld rekent voor officiële reserveonderdelen dan andere partijen, en de kopieën van Grandmark wilde laten verbieden.

Dertien jaar

Zo raakten de twee partijen verwikkeld in een juridische strijd, die wel dertien jaar geduurd heeft, zo schrijft het Zuid-Afrikaanse BusinessDay. Onlangs heeft de rechter zich uitsproken in het voordeel van Grandmark.

De Zuid-Afrikaanse wet schrijft namelijk voor dat er een verschil is tussen esthetische en functionele ontwerpen, waarbij BMW probeerde de losse onderdelen (net als het design van auto’s) onder die eerste categorie te laten vallen – iets wat door het gerecht als niet toegestaan wordt geacht.

Tevens claimt Grandmark dat BMW de garantie op auto’s laat vervallen wanneer er onofficiële reserveonderdelen worden gemonteerd, om zo de handel in dergelijke componenten tegen te gaan.

Een Zuid-Afrikaanse woordvoerder van BMW heeft aangegeven dat men de beslissing nog analyseert en meent dat de handelsmerken van het automerk beschermd moeten worden.

Bekijk foto's van de BMW 3-serie in groot formaat