AMSTERDAM - President Hollande van Frankrijk kondigde eerder al aan maatregelen te willen treffen om de binnenlandse autoindustrie te helpen.

Eén van de manieren om dat te doen, is volgens de overheid het stimuleren van de verkoop van milieuvriendelijke auto’s.

Aangezien zowel Peugeot, Citroën als Renault één of meerdere elektrische auto’s in het gamma hebben, gaat de Franse overheid de aanschaf van dergelijke auto’s subsidiëren. Op dit moment krijgen kopers van een elektrische auto nog € 5.000 bonus, dat wordt straks € 7.000

Hybride auto’s, die de PSA-merken er nu in rap tempo bij krijgen, gaan van 2.000 naar 4.000 euro bonus. De kosten voor deze regeling, zo’n 490 miljoen euro, gaat men compenseren door vervuilende auto’s zwaarder te belasten.

Kredietfonds

Verder komt er een kredietfonds voor autoproducenten die in de problemen komen. Voor grote autoproducenten komt er een noodfonds van 350 miljoen euro, terwijl er voor kleinere fabrikanten 150 miljoen opzij wordt gezet.

Om het imago van de Franse auto op te poetsen, wordt regisseur Luc Besson - de man van de beroemde Taxi-films - ingeschakeld om een spotje te maken.

Slecht nieuws

Men hoopt met deze maatregelen de aanhoudende stroom van slecht nieuws voor de binnenlandse autoindustrie te kunnen keren.

Met name bij PSA Peugeot Citroën staat de barometer al enkele manden op onweer. Over de eerste zes maanden leed het bedrijf een verlies van 819 miljoen euro.

Bekijk 2 foto's in groot formaat