AMSTERDAM - Over de eerste zes maanden van 2012 heeft Toyota van alle autofabrikanten de meeste auto’s verkocht.

Nadat het merk in 2011 een moeizaam jaar kende, leeft het nu weer helemaal op en laat grote concurrenten General Motors en Volkswagen voorlopig achter zich.

Vorig jaar werd Toyota nog geplaagd door de effecten van de tsunami, maar nu de situatie in thuisland Japan langzaamaan weer normaal wordt, gaat ook Toyota weer als een speer. Van januari tot en met juni verkocht het merk wereldwijd 4,97 miljoen voertuigen. General Motors zette in dezelfde periode 4,67 miljoen auto’s af en Volkswagen wist 4,45 miljoen auto’s te slijten.

Staatshulp

Volgens analisten is de kans groot dat Toyota zich ook aan het einde van het jaar grootste fabrikant mag noemen. De Verenigde Staten en Japan zijn grote markten voor Toyota en met het herstel van de productie staat het merk niets in de weg om daarvan te profiteren. General Motors en Volkswagen kampen ondertussen met de effecten van de economische situatie in Europa.

In 2008 konden de Japanners zich ook al de grootste fabrikant van de wereld noemen. Dat was vlak voordat General Motors met staatshulp een herstart moest maken. Volgens experts is de kans daarom groot dat het Amerikaanse concern zich dit keer niet laat verleiden tot een wedstrijd. GM zal waarschijnlijk kiezen voor een voorzichtiger aanpak en de winstcijfers willen maximaliseren.

Bekijk 3 foto's in groot formaat