AMSTERDAM - Er is veel te zien op het evenement Festival of Speed in Engeland. Een overzicht, in drie delen, want er is veel te bewonderen.

In dit derde en laatste deel van onze rondleiding over de supercar paddock op het Goodwood festival of speed nemen we een kijkje bij AMG.

Maar er is ook aandacht voor de relatief onbekende BAC Mono en de volstrekt onbekende Arash AF-10.

Mercedes-Benz C63 AMG Black Series
Met een C-klasse kom je er over het algemeen al niet echt bekaaid vanaf, maar het kan altijd beter. Een C63 AMG bijvoorbeeld, die Porsche-rijders nachtmerries geeft. Maar zelfs dan kun je nog een stapje verder, en dan kom je bij de C63 AMG Black Series.

Die heeft 517 pk uit dezelfde 6,2-liter V8 die ook in de SLS AMG dienst doet. Met een 0-100 tijd van 4,2 seconden blijft ‘ie trouwens ook vrij aardig in het spoort van die SLS. Maar het is niet alleen de rauwe kracht van de black series, het is vooral z’n compromisloze focus op racen. Alles wat niet strikt noodzakelijk is, werd van de auto afgehaald. Ter illustratie: een achterbank acht men bij AMG dus niet noodzakelijk.

Aan de buitenzijde werd de koets aangepast voor optimale aerodynamische werking, die strijkplank op de achterkant zit er dus niet voor de show.

BAC Mono
Waar de KTM X-Bow en Ariel Atom nog relatief bekend zijn, blijft de BAC Mono grotendeels in de anonimiteit. Dat zou kunnen komen door z’n wat eenzijdige inslag, hard gaan. Je kunt er geen passagiers in meenemen, maar je bent wel lekker snel ter plaatse.

Een 280 pk sterke viercilinder, afkomstig van Cosworth geeft de 540 kilo lichte BAC Mono vleugels. In 2,8 seconden zit je al op de 100 km/h en het eenzittertje schreeuwt door tot er 275 op de teller staat. Of tot je zenuwen het begeven natuurlijk.

Arash AF10
Arash Farboud is al een tijdje bezig met de ontwikkeling van de AF10, maar het resultaat belooft het wachten waard te zijn. Aan de motor zal het niet liggen, want de Iraans-Britse ondernemer heeft gekozen voor een 5,5-liter V10 die tot 850 pk komt.

Hoe snel de auto daarmee gaat weten ze ook bij Arash nog niet zeker, maar men geeft wel een voorlopige opgave. Topsnelheid rond de 325 en 0-100 in zo’n 3,5 seconden. Snel zat dus, maar aangezien de auto al sinds 2006 in ontwikkeling verkeert, is het nog maar de vraag wanneer je je nieuwe Arash op kan halen.

Bekijk 7 foto's in groot formaat