AMSTERDAM - Vanaf volgende maand zal op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht de trajectcontrole van start gaan.

Mr. Willebrord Freijsen, hoofd Landelijk Parket Team Verkeer, vertelt ons: "Deze zomer start de trajectcontrole op de A2 op het traject tussen Holendrecht en Maarssen. Zeer waarschijnlijk zal dat nog in juli zijn, alle tests van de systemen lopen tot nu toe volgens planning. We zullen tien dagen voor de definitieve invoering borden langs de snelweg plaatsen om de automobilisten te waarschuwen. We willen namelijk niet dat ze voor onaangename verrassingen komen te staan."

Leverancier

Op het traject Maarssen-Holendrecht (de andere rijrichting) komt er pas later dit jaar trajectcontrole. Dat heeft ermee te maken dat op dat traject de controlesystemen van een andere leverancier komen. Met die partij zijn andere afspraken gemaakt, aldus Freijsen.

De invoering van de trajectcontrole zorgt bij veel automobilisten voor irritatie, omdat de maximumsnelheid van 100 km/h voor een overzichtelijke snelweg met vijf rijstroken nogal laag wordt geacht.

De omliggende gemeenten gingen echter alleen akkoord met de verbreding van het A2-traject als de maximumsnelheid vastgesteld werd op 100 km/h. In de toekomst komt er wellicht een flexibele snelheidslimiet, die op bepaalde momenten van de dag alsnog een maximum van 120 km/h mogelijk maakt.