DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken is optimistisch over de toekomst van NedCar.

De overname van de Limburgse autoproducent met behoud van banen is volgens hem een flinke stap dichterbij gekomen nu BMW interesse heeft getoond.

 Verhagen heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven. ''Ik zet me maximaal in om dit scenario te doen slagen'', schrijft de minister.

Woensdag werd bekend dat NedCar met BMW praat over de mogelijke productie van auto's in het Limburgse Born. Verhagen reageerde toen nog voorzichtig.

BMW wil het bedrijf niet overnemen, maar via een ander bedrijf auto's laten produceren. NedCar, nu eigendom van Mitsubishi, zou dan mogelijk worden overgenomen door het Eindhovense VDL.

''We hebben de afgelopen tijd verschillende malen contact gehad en bemiddeld met VDL, Mitsubishi, BMW, directie, vakbonden en ondernemingsraad van NedCar en andere betrokken partijen'', aldus Verhagen in zijn brief aan de Kamer. Ook de provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen, waaronder Born valt, zijn betrokken bij de gesprekken.

Stakingsacties

De vakbonden lieten donderdag weten dat ze hun stakingsacties bij NedCar opschorten. Die waren vooral gericht tegen de weigering van Mitsubishi om te praten over een sociaal plan.

Verhagen schrijft te snappen ''dat de werknemers uiting hebben willen geven aan hun onvrede''. Hij onderstreept dat het noodzakelijk blijft om een goed sociaal plan achter de hand te hebben, mocht de overname alsnog mislukken.