AMSTERDAM - Maak kennis met de geheel nieuwe Toledo. De auto lekte enige tijd geleden al uit, maar nu hebben we het officiële beeld en de begeleidende informatie.

Terwijl Skoda met de Rapid komt, heeft Seat z’n eigen variant, die de naam Toledo draagt.

De afgelopen jaren heeft die naam op diverse modellen gestaan, waaronder een vijfdeurs hatchback, een sedan die tussen het C- en D-segment in zat en (tot op heden) een mpv-achtige.

Met de onthulling van de nieuwe Toledo wordt deze Seat feitelijk een evenknie van de eerder genoemde nieuwe Skoda.

De nieuwe Toledo meet 4,48 meter en heeft een wielbasis van 2,60 meter. Op motorisch vlak worden de FSI-motoren nu achterwege gelaten. In plaats daarvan krijgen we TSI’s van 1,2 en 1,4 liter, met vermogens van 75 tot 122 pk, waarbij de Ecomotive-variant 116 gram CO2 uitstoot per kilometer – goed voor 20% bijtelling.

Ook is er een diesel, de 1.6 TDI met 105 pk en een uitstoot van 104 gram CO2 per kilometer, ook goed voor 20 procent bijtelling. Er volgt nog een versie met 90 pk.

Zonder extra’s beschikt de nieuwe Toledo al over airbags voor de bestuurder en bijrijder, zijairbags en gordijnairbags voorin. Ook behoren centrale portiervergrendeling, een in één geheel neerklapbare achterbank en elektrische ramen vóór tot de standaarduitrusting. In de loop van 2013 staat de auto bij de Nederlandse dealers.

Bekijk foto's van de Seat Toledo in groot formaat