AMSTERDAM - Officieel gaat hij nog als concept car door het leven. Maar raak er niet van in de war, want dit is de nieuwe BMW M5. Misschien zullen er voor het productiemodel nog summiere details worden gewijzigd, maar dat mag geen naam hebben.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: deze M5 heeft een V10 motor die rond de 500 pk levert. Als maximum koppel belooft BMW minimaal 500 Nm. Dat geeft de M5 vleugels: in minder dan 5 seconden gaat het vanuit stilstand naar 100 en de 200 kilometer per uur wordt in 13 seconden bereikt. De topsnelheid is, zoals gebruikelijk, begrensd op 250 kilometer per uur.


De nieuwe M5 komt precies twintig jaar nadat de eerste super 5-serie werd geïntroduceerd

Formule 1

Als versnellingsbak monteert BMW een zeventraps SMG. De nieuwe M5 geeft een knipoog naar de Formule 1 auto´s van Williams. Niet geheel toevallig monteert BMW voor het eerst een V10-motor in een personenauto. Ook de SMG versnellingsbak komt voort uit de Formule 1 escapades van BMW.

De concept car is aan de achterzijde voorzien van 9,5 inch lichtmetalen wielen waarop 285/35 ZR 19 banden zitten. Aan de voorkant vinden we 8,5 inch lichtmetaal en 255/40 ZR 19 banden.

Drie generaties M5

Deze M5 komt precies twintig jaar nadat de eerste super 5-serie werd geïntroduceerd. In totaal zijn van de drie generaties M5 35.000 stuks verkocht. Eerst werden ze gebouwd in de BMW M-fabriek in München. Inmiddels rollen ze in Dingolfing van de band.

BMW vertelt nog niet precies wanneer de nieuwe M5 zijn opwachting maakt. Maar er wordt vanuit gegaan dat de verkoop nog dit jaar begint.