AMSTERDAM - Ford introduceert op de nieuwe Mondeo gordelairbags op de achterbank.

Achterpassagiers worden dan beschermd door een gordel die bij een aanrijding opblaast, om zo letselrisico te verkleinen.

Als de nieuwe Mondeo volgend jaar bij de dealers verschijnt, kan deze worden uitgerust met gordelairbags voor de achterpassagiers. Deze met koud gas werkende plofzakken worden in de gordel geïntegreerd en functioneren bij normaal gebruik net als normale gordels.

Bij een aanrijding blaast de airbag in de gordel echter in 40 milliseconden op, zodat het lichaamsoppervlakte dat de krachten moet verwerken volgens Ford vijf keer zo groot is als bij een normale gordel.

Letsel

Hierdoor zou het risico op met name nek- en hoofdletsel flink beperkt worden, vooral bij ouderen en kleine kinderen zijn dat kwetsbare lichaamsdelen. De gordels kunnen volgens de fabrikant bovendien gewoon gebruikt worden in combinatie met kinderzitjes.

Overigens is de Mondeo niet de eerste auto die een gordelairbag heeft, Ford introduceerde de optie al eerder op de Amerikaanse Explorer. Wel is het volgens Ford een Europese primeur, op dit moment is er op ons continent nog geen dergelijke veiligheidsvoorziening beschikbaar.

Bekijk foto's van de Ford Mondeo in groot formaat