DEN HAAG - Het Europese plan om een jaarlijkse apk-keuring te verplichten voor oudere auto's valt niet goed in politiek Den Haag. VVD, CDA, PvdA en D66 zijn sceptisch, bleek maandag.

Volgens Tweede Kamerlid Charlie Aptroot van de VVD is dit plan ''echt weer ingeschoten door lobbyisten''. Het zorgt enkel voor meer regels en kosten, vindt hij. Auto's zijn bovendien technisch zo goed tegenwoordig, dat vaker keuren niet nodig is.

Aptroot zou liever iets doen aan de duizenden oude, vervuilende auto's die jaarlijks naar Nederland komen vanuit het buitenland. ''Die ouderwetse diesels moeten we aan de grens kunnen weigeren, maar dat mag niet van Europa'', stelt hij.

Ook het CDA is niet onder de indruk van het plan. Kamerlid Sander de Rouwe zou de frequentie van de keuring liever verlagen dan verhogen.

''Mankementen zijn zelden de oorzaak van ongevallen, blijkt uit onderzoek. Voor Nederland is dit echt niet nodig. Mensen nemen zelf de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van hun auto.''

Begrijpelijk

Kamerlid Kees Verhoeven van D66 noemt het begrijpelijk dat Europees naar een oplossing wordt gezocht, nu door de open grenzen auto's uit alle landen door Europa rijden. ''Maar het is zeer de vraag of vaker controleren via een jaarlijkse keuring echt meer veiligheid oplevert.''

De PvdA vindt het ook niet nodig de Nederlandse regels te verzwaren. ''We hebben een goed systeem. Dat zie je ook terug in de verkeersveiligheid'', aldus Kamerlid Attje Kuiken.

Ze kan zich wel voorstellen dat er minimale eisen komen voor ''de Oost-Europese wrakken die hier rondrijden''.

Verplichten

Europa wil jaarlijkse apk-keuringen verplichten voor auto's van 7 jaar of ouder of vanaf een bepaalde kilometerstand. In Nederland moeten benzine-auto's die na 1995 de weg zijn opgegaan voor het eerst na vier jaar worden gekeurd.

Daarna moeten ze twee keer na twee jaar en vervolgens elk jaar. Oudere auto's moeten voor het eerst na drie jaar voor een apk, daarna elk jaar. Dat regime geldt ook voor auto's van na 1995 die op gas of diesel rijden.