AMSTERDAM - Al enige tijd is de berichtgeving rondom Opel bijzonder zorgelijk en met name de fabriek in Bochum staat op de tocht.

Volgens de jongste berichten is Opel nu in gesprek met de vakbonden om de poorten na 2016 dicht te houden.

In een poging de stroom van rode cijfers bij Opel een halt toe te roepen, probeert met vanuit moederconcern General Motors flink te bezuinigen. Daarbij worden grove middelen niet geschuwd en de fabriek in Bochum lijkt het eerste slachtoffer te gaan worden.

Op dit moment wordt daar de Zafira geproduceerd, maar als het aan de leiding van Opel ligt, wordt er in 2016 geen opvolger voor dat model meer gebouwd in die fabriek. In ruil daarvoor eisen de vakbonden dat Opel tot eind 2016 geen banen schrapt.

"Opel moet z’n bedrijfsstructuur zo zien te krijgen dat we ook in moeilijke marktomstandigheden winstgevend blijven.” Zo legde Opel topman Karl-Friedrich Stracke de plannen uit. “Het zou onverantwoord zijn om niet in te grijpen terwijl devraag op de Europese markt met 20 procent is afgenomen ten opzichte van 2007."

Engels

Sinds enige maanden wordt er flink geschoven binnen de Duitse autobouwer, zo werd de productie van de Astra naar een Engelse fabriek verplaatst, nadat medewerkers daar akkoord gingen met een voorlopige loonbevriezing. Ook ging men een samenwerking met PSA aan om zo gezamenlijk de kosten te drukken.