AMSTERDAM - In navolging van de BMW M5 wordt ook de M6 leverbaar met handgeschakelde zesbak.

Die is alleen bedoeld voor de Amerikaanse markt, Europeanen moeten het zonder die optie stellen; BMW levert z’n krachtpatsers hier alleen met dubbele koppelingsautomaat.

Een auto met handbak is iets exotisch in het land waar zo’n beetje elke auto is voorzien van een automatische transmissie.

Vandaar dat Amerikaanse kopers van de M-modellen van BMW dolgraag zelf willen poken, dan laat je zien dat je écht kunt autorijden. Dat kan daar in de 1 M Coupé, M3 en M5. De X5 en X6 zijn er alleen met automaat.

In Europa schakelen we al sinds mensenheugenis zelf, hier is de automaat juist aan een stevige opmars bezig. Hoewel er vast kopers te vinden zijn voor een M5 met handbak, heeft BMW besloten ‘m hier alleen met 7-trapsautomaat met dubbele koppeling, DCT genaamd, te leveren.

Cabrio

Op de Amerikaanse website Car & Driver lezen we dat bronnen binnen BMW hebben gezegd dat de M6 Coupé en cabrio ook met een handgeschakelde versnellingsbak leverbaar worden. Dat zou in 2013 of 2014 moeten gebeuren. De M5 is in de VS al zonder meerprijs leverbaar met een zesbak.

Dat doet het Duitse merk met frisse tegenzin want het liefste zou BMW z’n M-modellen alleen nog maar met automaat aanbieden – net zoals de concurrentie dat doet. Volgens Car & Driver zou BMW z’n topmensen en woordvoerders aansporen om meer te lobbyen voor de acceptatie van automatische transmissies.

“In de VS is er grote vraag naar M-modellen met handbak, je bent daar pas een echte vent als je zelf schakelt. Vandaar dat de M5 daar ook met handbak leverbaar is. In Europa is die behoefte veel kleiner, daarom wordt de M5 hier alleen met automaat aangeboden. De kans lijkt ons klein dat de handgeschakelde M6 wél naar Europa komt”, aldus een woordvoerder van BMW Nederland. 

Bekijk foto's van de BMW 6-serie in groot formaat