AMSTERDAM - In een poging de kosten te drukken, wil de top van PSA, het concern waar Peugeot en Citroën onder vallen, vergaande bezuinigingen doorvoeren in de Sevelnord fabriek.

Volgens vakbonden lijkt het echter op een poging tot afpersing. Woordvoerders van twee vakbonden melden dat PSA de werknemers van de Sevelnord fabriek in noord Frankrijk om fikse concessies gevraagd. Zo zouden enkele honderden werknemers ontslagen moeten worden en zou men de aankomende drie jaar geen salarisverhoging krijgen.

Daarnaast zouden de werknemers moeten instemmen met meer overuren en flexibeler in te delen werktijden. Als men niet akkoord gaat met de voorgestelde maatregelen zou de fabriek met sluiting bedreigd worden.

Concessies

Ludovic Bouvier, woordvoerder van vakbond CGT noemt de handelswijze afpersing. "Ze willen een voorbeeld van ons maken dat werknemers in andere fabrieken op termijn zullen moeten volgen." Mochten de werknemers geen concessies willen doen, dan wordt de productie van de volgende Peugeot Expert en Citroën Jumpy verplaatst naar de PSA-fabriek in Vigo, Spanje. Dit zou de medewerkers van twee grote vakbonden verteld zijn.

Vorig jaar liep PSA tegen een miljardenverlies aan en men probeert nu het tij te keren met drastische maatregelen. Zo werd onlangs het 48 jaar oude hoofdkantoor van de groep verkocht en werden er nieuwe aandelen uitgegeven. Daarnaast ging het merk een samenwerkingsverband aan met General Motors in een poging de ontwikkelingskosten terug te dringen.

Bekijk 3 foto's in groot formaat