AMSTERDAM - Sinds vorige week is Mercedes-tuner Carlsson in handen van het Chinese Zhongsheng Holdings.

Deze Chinese dealergroep heeft naar eigen zeggen 'agressieve plannen' voor de veredelaar. In China zou grote vraag zijn naar onderscheidende auto’s, aldus Zhongsheng.

Vorige week vrijdag verkreeg Zhongsheng een meerderheidsaandeel van 70 procent in Carlsson. De Mercedes-tuner, bekend van smaakvolle producten als de C25 Royale, moet Zhongsheng gaan voorzien van een diverser aanbod. Volgens voorzitter Huang Yi is het probleem van grote steden in China dat er 'zoveel BMW’s, Mercedessen en Audi’s zijn dat ze voelen als doorsnee auto’s'.

Exclusieve modellen

Carlsson moet voor de dealergroep dus exclusieve modellen op basis van Mercedes-modellen gaan ontwikkelen, voor de rijke clientèle. Omdat Carlsson officieel door Mercedes wordt erkend, zou de garantie bovendien behouden kunnen blijven.

Daarnaast is er volgens Yi een grote vraag naar aftermarktet producten in China. Men is van plan om Carlsson productiefaciliteiten in China op te gaan zetten, waar autoaccessoires ontwikkeld gaan worden. Die zouden niet voorbehouden blijven aan Mercedes-producten, ook voor de andere merken die Zhongsheng voert worden Carlsson artikelen beschikbaar. Zhongsheng voert naast het Duitse luxemerk ook Lexus, Volvo, Porsche, Toyota en Nissan.

Bekijk 3 foto's in groot formaat