AMSTERDAM - De nieuwe regels voor bijtelling gaan op 1 januari in, maar voor bestaande gevallen komt er een overgangsregeling. Dat blijkt uit het Lenteakkoord dat vandaag is gepresenteerd.

Het volledige Kunduz-akkoord is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. Daaruit kunnen we opmaken dat er een overgangsregeling komt voor zakelijke rijders die hun auto op dit moment buiten de bijtelling houden. Voor nieuwe gevallen gelden de regels vanaf 1 januari.

"Bestaande gevallen worden geëerbiedigd. Dit overgangsrecht wordt momenteel uitgewerkt", meldt de gelegenheidscoalitie. Exacte details weten we dus nog niet, maar de eerste voortekenen zijn gunstig voor hen die nog een aantal jaar aan een leasecontract vastzitten.

Woon-werkverkeer

De rest was al bekend: de vergoeding van woon-werkverkeer in je eigen auto wordt voortaan volledig belast en bij zakelijke rijders tellen die kilometers voortaan als privérit. Je auto buiten de bijtelling houden wordt daardoor een stuk lastiger.

Oplossingen: je auto op de zaak laten staan, je huis als zzp'er tot je kantoor maken of een auto gaan rijden die in aanmerking komt voor 0 procent bijtelling. Je zit dan vijf jaar safe. Nog een keer ter bevestiging: voor mensen die nu al bijtelling hebben, verandert er helemaal niets.