AMSTERDAM - Volgens Fiat-opperbaas Sergio Marchionne is er een kans van “meer dan 50%” dat Fiat haar belang in Chrysler uitbreidt.

Er ligt een optie om begin juli iets meer dan 3 procent van de aandelen van een trust fund over te kopen en die stap ligt voor de hand.

Sinds Fiat in 2009 min of meer de scepter zwaait bij de Amerikaanse autogigant is het belang van de Italianen gestaag gegroeid. Inmiddels bezit Fiat 58,5% van de aandelen Chrysler, de overige 41,5% is in handen van een trust fund met de naam VEBA. Dit is gelieerd aan United Auto Workers, de grootste vakbond voor arbeiders in de auto-industrie.

Volgens Marchionne is VEBA “geen logische aandeelhouder” en zullen ze hun aandeel maar wat graag willen verkopen. “Daar help ik ze graag bij”, verklaarde Marchionne. Vanaf juli kan Fiat elke zes maanden 3,3% van de aandelen Chrysler kopen van VEBA, deze optie loopt tot 2016.

Samenwerkingen

Daarnaast blijft het volgens Marchionne belangrijk om samenwerkingen met andere fabrikanten aan te gaan. Zo zouden de Italianen open staan voor een uitbreiding van de overeenkomst met Mazda, waarmee Fiat samen een opvolger gaat ontwikkelen voor de huidige MX-5/Spider.

Het zou bijvoorbeeld mogelijk zijn om auto’s van de Japanners in fabrieken van Fiat of Chrysler te gaan bouwen. Maar ook andere fabrikanten zijn welkom: “Wij zijn bereid om met iedereen te praten”, aldus Marchionne.

Bekijk 3 foto's in groot formaat