AMSTERDAM - Alle kentekenplaten in het Nederlandse wagenpark moeten een op afstand uitleesbare chip krijgen.

Alle kentekenplaten in het Nederlandse wagenpark moeten een op afstand uitleesbare chip krijgen. Dit om onder meer ontduiking van de motorruituigenbelasting en benzinediefstal tegen te gaan. Dat staat in een advies van de RAI Vereniging.

Woordvoerder Harald Bresser zegt vrijdag dat onder meer de RDW, het Openbaar Ministerie, KLPD, ANWB en Bovag hebben meegewerkt aan het advies.

De zogenoemde RFID-chips zouden in de kentekens komen en in een derde 'minikenteken' in een vignet achter de voorruit. De chip bevat de numerieke code die nu al op de kentekenplaten staan. Deze code verschaft de auto een digitale identiteit, aldus Bresser.

Ontduiking

Volgens RAI Vereniging is de chip op ongeveer 20 meter afstand uit te lezen, wat het werk van de politie gemakkelijker maakt. De chip is specifiek bedoeld om ontduiking van de motorrijtuigenbelasting, benzinediefstal en voertuigdiefstal tegen te gaan.

De chip kan echter ook worden gebruikt voor andere opsporingsdoeleinden, al is dat volgens de bedenkers niet de insteek.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft het rapport donderdag ontvangen en gaat het nu bestuderen, samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie. ,,We kijken onder meer of het invoeren van een chip technisch haalbaar is en of het betaalbaar is'', zegt een woordvoerster.

Het departement wacht ook nog op een advies van onderzoeksinstituut TNO over het eventueel invoeren van plastic nummerborden. Dat wordt op korte termijn verwacht. Rond de zomer zal minister Melanie Schultz van Haegen dan reageren op beide rapporten.