AMSTERDAM - De eerste testrit duurde "nog geen minuut", maar de nieuwe Nederlandse sportwagen Vencer Sarthe werd gespot. Het bedrijf uit Nijverdal koos daarom donderdag voor een vervroegde lancering.

Wat de officiële lanceerdatum was, wil directeur Robert Cobben niet zeggen, "dat doet er nu niet meer toe", reageert hij licht geërgerd. Vencer begon in 2010 met een ploeg van vijf mensen met het werk aan de nieuwe sportauto.

Het Twentse merk mikt de komende jaren op een (Europese) afzet van enkele tientallen auto's. De bolide, voorzien van een V8-motor van General Motors, gaat 265.000 euro kosten. Dat is echter nog exclusief btw en motorrijtuigenbelasting.

"Het is lastig om over een vaste prijs te spreken, dat verschilt per land", zegt Cobben. Daarbij wil het bedrijf "klantspecifiek" bouwen, waarbij kopers zelf de nodige aanpassingen kunnen laten doen.

Om het gewicht laag te houden heeft de Sarthe heeft een stalen buizenframe en een vloer met een aluminium honingraatstructuur. De buitenpanelen zijn van koolstofvezel.

De belangrijkste reden om een Vencer te kopen is omdat je je wilt onderscheiden, stelt Cobben. Het is een echt nicheproduct. "Zo uniek is een Ferarri nu ook weer niet."

Bekijk foto's van de Vencer Sarthe in groot formaat