AMSTERDAM - Bij de nieuwe Euro NCAP-crashtests zijn de BMW 3-serie, de Peugeot 208, de Mazda CX-5 en de Hyundai i30 op de pijnbank gelegd. Alle vier doorstaan ze de proef met vijf sterren.

Op het gebied van voetgangersveiligheid zijn de normen van Euro NCAP onlangs behoorlijk aangescherpt. Dat heeft echter geen groot probleem opgeleverd voor de crashtestscores van deze  vier geteste auto’s.

Vooral de nieuwe BMW 3-serie doet het goed en scoort een nette 78 procent op dit gebied. Daarna komt de Hyundai i30 met een score van 67 procent, gevolgd door de Mazda CX-5 met 64 procent. Met een score van 61 procent weet de Peugeot 208 maar net de minimale 60 procent voor een waardering van vijf sterren te behalen.

Zowel de BMW als de Mazda danken hun scores mede aan een nieuw remhulpsysteem. Volgens de secretaris-generaal van Euro NCAP, Michiel van Ratingen, zouden veel crashes minder ernstig of zelfs vermeden kunnen worden met een dergelijk hulpmiddel.

Tegelijkertijd heeft de organisatie de Euro NCAP Advanced Award toegekend aan Audi, en wel voor de Pre Sense front plus-techniek. Hiermee wordt door middel van twee radars rekening gehouden met voorliggende auto’s.

Bekijk 4 foto's in groot formaat