AMSTERDAM - Na de overname van Proton door DRB-Hicom ontstond er onduidelijkheid over de toekomst van dochterbedrijf Lotus. Er werd gezegd dat er actief gezocht werd naar een koper voor het kleine sportwagenmerk.

Volgens DRB-Hicom is daar niets van waar.

Tijdens een bezoek aan het Lotus-hoofdkwartier in Hethel vorige week zou de baas van DRB-Hicom, Dato’ Sri Haji Mohd Kamil Bin Jamil, aan het management en de werknemers hebben laten weten dat het bedrijf niet van plan is Lotus te verkopen.

Dat melden bronnen die nauw betrokken zijn bij de sportwagenfabrikant aan het Engelse AutoCar.

Uitsluiten

Jamil zou een verkoop niet 100% hebben kunnen uitsluiten, maar wel hebben gezegd Lotus financieel te ondersteunen en uitgebreid de tijd te willen nemen om het merk en haar activiteiten beter te leren begrijpen. Een plan voor de lange termijn opstellen kan dan ook enige maanden in beslag nemen.

Drie maanden geleden werd Lotus’ vorige eigenaar, het Maleisische Proton, overgenomen door het eveneens Maleisische DRB-Hicom. Door de Maleisische wetgeving werd de geldstroom richting Hethel vervolgens 60 dagen afgesloten.

Hierdoor werden de ontwikkelingsactiviteiten bij Lotus tijdelijk stilgelegd. Er ontstond bovendien onzekerheid over de toekomst toen een woordvoerder van DRB beweerde dat het bedrijf ‘open staat’ voor gesprekken over een eventuele verkoop.

Korte termijn

Nu de toekomst op korte termijn veilig lijkt gesteld en de geldkraan weer open staat, is de productie bij Lotus inmiddels weer op gang. Ook de ontwikkeling van nieuwe derivaten op basis van de Exige, Elise en Evora loopt weer; tijdens het Goodwood Festival hoopt Lotus enkele nieuwe uitvoeringen te kunnen presenteren.

De ontwikkeling van de nieuwe Esprit zou ook weer gaande zijn, maar hoe het met de overige ambitieuze plannen van Lotus voorman Dany Bahar zit, blijft onduidelijk.

Bekijk 3 foto's in groot formaat