AMSTERDAM - Vandaag is het op de kop af 18 jaar geleden dat Ayrton Senna verongelukte op het circuit van Imola. Als eerbetoon toont de Duitse firma Cam-Shaft Premium Wrapping een Lotus Esprit in de kenmerkende kleuren van John Player Special.

Het sigarettenmerk John Player Special was in 1985 hoofdsponsor van het Lotus Formule 1-team. Voor Ayrton Senna was het zijn tweede F1-team, een jaar eerder debuteerde hij bij het kleine Toleman.

De legendarische zwart met gouden ‘livery’ van de Lotus 97T was voor het Duitse bedrijf Cam-Shaft Premium Wrapping reden om een Esprit uit de dossen in dezelfde kleuren. Op de zijkant staat de handtekening van Senna met daaronder de woorden ‘Obrigado por tudo’, Portugees voor 'bedankt voor alles'.

Door montage van twee nieuwe turbo’s steeg het vermogen van de V8 van 354 naar 492 pk en de topsnelheid van 282 naar 305 km/h. De Esprit kreeg ook een nieuwe zesbak, AP-remmen, grotere remschijven en een knop vergelijkbaar met Ferrari’s ‘manettino’, waarmee je onder andere gaspedaalreacties en demperinstellingen beïnvloedt.

Crash

Ayrton Senna overleed in 1994 op 34-jarige leeftijd aan de verwondingen die hij opliep bij een crash met zijn Williams, op het circuit van Imola tijdens de GP van San Marino. Hij werd driemaal wereldkampioen, in 1988, 1990 en 1991.

In 161 grand prix veroverde hij 65 pole positions en 41 overwinningen. Op foto 5 zie je Bruno Senna, het neefje van Ayrton, in de Lotus 97T van zijn legendarische oom.

Bekijk foto's van de Lotus Esprit in groot formaat