AMSTERDAM - Als het om verkoopaantallen gaat, ontlopen BMW, Audi en Mercedes elkaar niet veel.

Toch zit het Mercedes niet lekker dat het in zes jaar tijd van nummer 1 naar nummer 3 is afgegleden. Daar gaan ze in Stuttgart iets aan doen; in 2015 moet Audi weer voorbij worden gestoken.

Dat BMW de koppositie behoudt bij de drie ‘premiummerken’, lijdt geen twijfel. In 2015 verkoopt het merk uit München naar verwachting 1,76 miljoen auto’s.

Knarsetanden

Dat aantal is iets te hoog gegrepen voor Audi en Mercedes en dus richten zij zich op de nummer 2-positie. Mercedes moest vorig jaar knarsetandend toezien hoe de concurrent uit Ingolstadt de tweede plaats overnam, in 2005 zagen ze in Stuttgart al met lede ogen aan hoe BMW de koppositie kaapte.

Maar Mercedes komt terug, als we het onderzoek van Center Automotive Research (CAR) van de universiteit van Duisburg-Essen mogen geloven; in 2015 wordt Audi weer teruggedrongen naar plaats drie.

Voorspellingen

Volgens de voorspellingen van Center Automotive Research brengt Mercedes in 2015 1,68 miljoen nieuwe auto’s aan de man, terwijl Audi op 1,63 miljoen uit zou komen. Vorig jaar waren dat er voor BMW, Audi en Mercedes respectievelijk 1,38, 1,30 en 1,26 miljoen.

Om die tweede plaats terug te pakken van Audi, komt Mercedes de komende jaren met tien nieuwe modellen. Maar Audi zit ook niet stil; in 2020 wil het merk met de vier ringen de koppositie in het luxesegment van BMW overnemen. Audi is voornemens om tegen die tijd wereldwijd twee miljoen auto’s te verkopen.

Vooral in VS ziet Audi grote groeimogelijkheden en daarom werd onlangs een fabriek in Mexico geopend.