AMSTERDAM - Victor Muller moet een boete betalen omdat hij zijn bank voorkennis heeft gegeven omtrent de zaken bij Spyker.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft Victor Muller, de CEO van Spyker Cars, een boete van € 11.400 opgelegd voor het delen van voorkennis met zijn bank. Dinsdag verloor Muller een hoger beroep over deze zaak.

Het gaat om een kwestie die in juni 2007 speelde. Muller had een lening lopen bij zijn bank, waarbij er Spyker-aandelen als onderpand gebruikt werden. De koers van deze aandelen in het Nederlandse automerk daalden hard, reden genoeg voor de bank om deze te willen verkopen.

Om te voorkomen dat dit zou gebeuren, stuurde Muller een bericht waarin hij liet weten dat er een belangrijk persbericht van Spyker aan kwam.

Dit werd door de bank gemeld aan de Autoriteit Financiele Markten (AFM), dat Muller in 2008 een boete van € 96.000 oplegde. Op 9 maart 2010 verlaagde de rechtbank deze som tot € 10.000 en gaf aan dat deze boete niet openbaar gemaakt mocht worden.

De rechtbank liet eerder in de zaak meewegen dat Muller met deze actie wilde voorkomen dat er aandelen met voorkennis zouden worden verkocht. Het college neemt alleen het feit mee dat Muller de melding deed in het kader van kredietovereenkomst.