AMSTERDAM - Een icoon op Amerikaans sportwagengebied, de Viper, maakt zijn officiële terugkeer. Moedermerk Chrysler onthult de auto tijdens de New York International Auto Show.

Allereerst het belangrijkste gegeven: de V10 onder de motorkap is gebleven. Niets downsizing, in de nieuwe Viper zit gewoon weer een 8,4-liter V10.

Door de motor flink onder handen te nemen, met onder andere het vervangen van de zuigers en het gebruik van lichtgewicht onderdelen, levert de krachtbron nu 640 pk en ruwweg 812 Nm. De motor is gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak.

Torsiestijfheid

De Viper, die gepresenteerd wordt onder Chryslers merknaam SRT (Street and Racing Technology) is ook op andere punten verbeterd ten opzichte van het oude model. De carrosserie is gemaakt van koolstofvezel en aluminium.

Het nieuwe chassis biedt vijftig procent meer torsiestijfheid dan dat van zijn voorganger (daarvoor is zelfs een aluminium X-vormige beugel over de motor heen gemonteerd), terwijl het gewicht ongeveer vijftig kilo lager ligt. Om al het geweld enigszins in goede banen te leiden, is de auto uitgerust met elektronische stabiliteitscontrole, tractiecontrole en ABS. Ook de ophanging en de remmen zijn grondig verbeterd.

Sportieve aspiraties

Om de sportieve aspiraties van het model kracht bij te zetten, is de auto er ook als sportievere en luxere GTS, en zelfs als raceklare GTS-R – waarmee gereden gaat worden in de American Le Mans Series.

Bekijk foto's van de SRT Viper in groot formaat