CHICAGO - De autoverkopen in de Verenigde Staten zijn in maart met 15 procent gestegen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die dinsdag bekend zijn gemaakt.

Het gaat om de sterkste stijging van de verkopen in 4 jaar.

Zowel Amerikaanse auto's als buitenlandse merken profiteerden van de opleving. Volgens gegevens van de organisatie Autodata gingen de verkopen met 12,7 procent omhoog, de sterkste stijging in vier jaar.

General Motors meldde een stijging van de verkopen met ruim 12 procent ten opzichte van vorig jaar. Chrysler kwam met 34 procent hogere verkopen in maart terwijl Ford het moest doen met een stijging van 5 procent. Het Japanse Nissan verkocht 13 procent meer auto's in de VS.

Consumentenvertrouwen

Volgens analisten hebben een verbeterd consumentenvertrouwen en makkelijkere toegang tot goedkoop krediet sterk bijgedragen aan de stijging. Omdat ook de werkgelegenheid iets aantrekt, zouden ook meer mensen behoefte hebben aan een auto.

Een rol speelt verder ook dat de gemiddelde leeftijd van auto's in de VS inmiddels is gestegen tot 11 jaar. ,,De benzineslurpende SUV's van toen zijn inmiddels wel aan vervanging toe'', aldus een Amerikaanse marktvorser. Juist de hoge benzineprijzen van dit moment zouden een stimulans zijn om een nieuwe zuinige auto aan te schaffen.