GENEVE - Nederlandse autodesigners zijn bijzonder succesvol. Dat blijkt uit de laatste creaties op de autoshow van Genève.

Bij BMW, Audi, Opel, Volvo en Renault staan nieuwe modellen waar Nederlandse vormgevers voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor zijn. De autoshow in Genève opent donderdag de deuren voor het publiek.

Adrian van Hooydonk is verantwoordelijk voor het huidige gezicht van BMW. Hij is design director bij het Duitse merk. Onder zijn supervisie is de afgelopen jaren de complete modellijn vernieuwd. De jongste creatie is zelfs een compleet nieuw model, dat zijn wereldpremière beleeft in Genève. Dat is de BMW Gran Coupe, een grote limousine voor een marktsegment waarin Porsche inmiddels al succesvol is met de Panamera.

Bij Volvo is Fedde Talsma al meer dan 25 jaar actief voor het design. De nieuwe V40, een compacte sportief gelijnde stationwagen, is een creatie waaraan hij als zogenoemd exterior chief designer mede zijn bijdrage heeft geleverd.

Ook aan de Audi A3, die in Genève wereldprimeur is, heeft een Nederlandse vormgever meegewerkt, Mattijs van Tuijl. Hij heeft in sterke mate het interieur bepaald en daarbij vooral gekeken functionaliteit en kwaliteit. Een vroegere collega van hem, Ivo van Hulten, werkt inmiddels bij Opel. Hij werkt daar mee aan het nieuwe gezicht van dit merk, dat gestalte krijgt in de Auto van het Jaar 2012, de Opel Ampera, de Zafira Tourer en de primeur in Genève, de compacte SUV Mokka.

Ook de elektrisch aangedreven ZOE, die Renault toont in Genève, heeft Nederlandse genen. Want bij dit merk bepaalt vice president Renault corporate design, Laurens van den Acker, sinds 2009 de designkoers. Daarvoor was deze Nederlandse vormgever werkzaam op de designafdeling van Mazda.

Het is opvallend dat bijna alle genoemde ontwerpers hun opleiding hebben genoten aan de TU in Delft. Volgens Van den Acker zijn Nederlandse ontwerpers geliefd bij de autoproducenten door hun frisse en praktische kijk. Daarnaast streven autofabrikanten naar modellen die wereldwijd een breed publiek kunnen aanspreken. Daarom voegen ze aan hun designafdeling steeds meer mensen van diverse nationaliteiten toe.

Bekijk video's van de Autosalon van Genève