AMSTERDAM - Renault heeft zojuist in Genève misschien wel z’n belangrijkste elektrische auto onthuld: de productieversie van de Zoé. De importeur heeft meteen ook de prijs bekendgemaakt.

De Nederlandse importeur heeft een vanafprijs van 20.690 euro voor de Zoé bepaald. Dat is inclusief BTW, maar exclusief het pakket lithium-ion accu's. 

Het accupakket is te huur voor minimaal 79 euro per maand, inclusief Renault Route Service. De Zoé heeft de beschikking over een elektromotor met een vermogen van 88 pk. Het maximumkoppel is 220 Nm. De topsnelheid is 135 km/h.

De Zoé heeft een actieradius van 210 kilometer. De elektrische Renault heeft een Range Optimizer en staat - als onderdeel daarvan - als eerste auto op de Energy Saver E-V banden, die Michelin onlangs presenteerde.

De nieuwe elektrische Renault is 4,08 meter lang, 1,73 meter breed en 1,57 meter hoog. De wielbasis is 2,59 meter. De bagageruimte heeft een inhoud van 338 liter.

Het systeem om remenergie te herwinnen, bekend van de Fluence en Kangoo Z.E., is verbeterd. De warmtepomp legt minder beslag op de actieradius van de auto. Dit systeem werkt als een omkeerbare airconditioning. Het levert warmte en kou door de werking van het circuit eenvoudig om te keren. Het geeft ongeveer 2 kW koeling of 3 kW warmte af en verbruikt 1 kW elektriciteit. De temperatuur in de auto is door de speciale pomp ook constanter. 

Caméléon

De Zoé is de enige auto met de ‘Caméléon’. Deze door Renault gepatenteerde oplader is compatible met elk vermogen tot 43 kW. Hiermee is de batterij via een oplaadpunt tussen dertig minuten en negen uur op te laden.

Met een vermogen van 22 kW is de Zoé bijvoorbeeld in een uur opgeladen. Dit vermogensniveau zorgt voor een langere levensduur van de batterijen en heeft minder invloed op het elektriciteitsnet dan snel opladen met 43 kW.

De Zoé is bovendien de eerste auto van Renault met Renault R-Link, het nieuwe ingebouwde multimediasysteem met internetaansluiting van Renault. R-Link heeft een 7-inch groot touchscreen dat bediend wordt vanaf het stuur of met stemherkenning, zodat de bestuurder de ogen altijd op de weg gericht kan houden.

Internet

R-Link biedt ook een internetaansluiting zodat inzittenden gebruik kunnen maken van services en apps via de R-Link Store. Dankzij een actieve samenwerking met de ontwikkelaars biedt R-Link Store vanaf de marktintroductie meer dan vijftig speciale auto-apps, die direct in de auto of op de My Renault account kunnen worden gedownload.

Renault mag nu in Genève dan al de productieversie van de Zoé laten zien, het duurt nog tot het najaar voor de eerste Nederlandse exemplaren geleverd worden.

Bekijk foto's van de Renault Zoé in groot formaat

Bekijk video's van de Autosalon van Genève