AMSTERDAM - In Genève haalt Kia het doek van de geheel nieuwe Cee’d, waarvan we gelijk niet alleen de vijfdeurs hatchback zien, maar ook de stationwagon.

De eerste Cee’d debuteerde in 2007, inmiddels alweer vijf jaar geleden.

Na een facelift halverwege de levensloop van het model, is nu tijdens de Autosalon van Genève het moment daar dat de geheel nieuwe generatie van Kia’s C-segmenter mag aantreden.

Het nieuwe model is als vijfdeurs hatchback in de lengte vijf centimeter gegroeid (naar 4,31 meter), terwijl de hoogte een centimeter minder is geworden (naar 1,47 meter). De wielbasis is met 2,65 meter gelijk gebleven, al is het platform wel geheel vernieuwd.

Krachtbronnen

Voor onder de kap kun je kiezen uit een keur aan krachtbronnen. In het geval van benzinemotoren zijn dan een 1.4 en een 1.6 met directe injectie, goed voor respectievelijk 100 pk en 137 Nm of 135 pk en 165 Nm. Wil je dieselen, dan is er een 1.4 met 90 pk en 220 Nm of een 1.6 met 128 pk en 260 Nm.

Elke motor kan gekoppeld worden aan een handgeschakelde versnellingsbak met zes verzetten. Ook is er een automatische variant met evenveel versnellingen, terwijl de 1.6 met directe injectie ook uit te rusten is met een nieuwe automatische bak met dubbele koppeling.

De vijfdeurs hatchback-versie van de nieuwe Cee’d staat in het tweede kwartaal van dit jaar al bij de dealers. In de loop van dit jaar volgt nog meer informatie over de stationwagon.

Bekijk foto's van de Kia Ceed in groot formaat