AMSTERDAM - Audi heeft een antwoord op de Mercedes A-klasse officieel gepresenteerd: de nieuwe A3.

De nieuwe A3 lost de tweede generatie van Audi’s C-segmenter af, die nu maar liefst negen jaar lang op de markt is.

Op het gebied van afmetingen verandert er in elk geval weinig: het nieuwe model meet nog steeds in de lengte 4,24 meter, terwijl de hoogte van 1,42 meter ook gelijk is. Wel is de derde A3 met z’n 1,77 meter een centimeter breder dan voorheen.

Ook de wielbasis groeide, met tweeënhalve centimeter tot 2,60 meter. Tegelijkertijd weegt de nieuwe A3 zo’n tachtig kilo minder dan z’n voorganger, onder andere dankzij het gebruik van aluminium in de motorkap en de voorspatborden. Het resultaat: 1.175 kilo schoon aan de haak.

MQB-platform

Deze Audi is het eerste productiemodel dat gebruik maakt van het MQB-platform van Volkswagen Groep, dat ook de basis vormt voor de VW Golf VII en de nieuwe Seat Leon. Wat betreft de vormgeving kenmerkt de A3 zich door aan te sluiten bij de rest van de Audi-familie, met de bekende zeshoekige, singleframe grille en verlichtingsunits voor en achter.

In het interieur is de nieuwe A3 vooral ruimer en slanker, omdat het elektronische hart van de auto niet in de middenconsole, maar achter het handschoenenkastje zit. 

Motoren

In eerste instantie wordt de A3 leverbaar met diverse van de bekende krachtbronnen uit de rekken van VAG. Er is een 1.4 TFSI met 122 pk en een CO2-uitstoot van 120 gram per kilometer, evenals een 180 pk sterke 1.8 TFSI die 130 gram CO2 per kilometer uitstoot. Dieselen kan met een 2.0 TDI, goed voor 143 pk en een CO2-uitstoot van 106 gram per kilometer. 

Na de lancering kunnen we nog meer motoren verwachten: een 1.4 TFSI met cilinderuitschakeling, een geheel nieuwe 1.2 TFSI en een 1.6 TDI die slechts 99 gram CO2 per kilometer uitstoot. Alle motoren zijn voorzien van een start-/stop-systeem, zowel met een handgeschakelde als met een automatische versnellingsbak.

Aanvankelijk is de A3 er alleen met voorwielaandrijving, kort daarop wordt Audi’s quattro-vierwielaandrijvingsysteem ook leverbaar. Na verloop van tijd krijgen we ook een S3, en Audi heeft aangegeven al te kijken naar een hybride aandrijflijn. Vanaf aanstaande zomer staat de derde modelgeneratie van de A3 bij de dealers. 

Lees alles over de nieuwe Audi A3 én de nieuwe Mercedes-Benz A-klasse in AutoWeek 10/2012, die 7 maart in de winkels ligt.

Bekijk foto's van de Audi A3 in groot formaat