AMSTERDAM - Dit is waarschijnlijk de belangrijkste Mercedes-Benz in lange tijd: de nieuwe A-klasse. Met de nieuwe generatie opent het merk uit Stuttgart namelijk frontaal de aanval op de BMW 1-serie en de Audi A3.

Met de nieuwe A-klasse wil Mercedes-Benz een zeer serieuze rol in het premium C-segment spelen, en zodoende de productie flink verhogen. Hierdoor kun je de A-klasse zien als de belangrijkste Mercedes-Benz in jaren.

In het officiële persbericht windt topman Dieter Zetsche er daarom geen doekjes om: de A staat voor ‘aanval’, als het aan hem ligt: "De A-klasse is volledig nieuw, tot in het laatste detail. Je krijgt in autoland niet vaak de kans om een nieuw product op een leeg papier te ontwerpen en onze ingenieurs hebben deze kans volledig benut."

De nieuwe A-klasse is beduidend sportiever dan de auto die de nieuwe C-segmenter opvolgt. Dat blijkt wel uit het feit dat het dak tot wel 18 centimeter dichter bij het asfalt ligt dan bij de huidige generatie. De A-klasse is in z’n basisgedaante 4,29 meter lang, 1,78 meter breed en 1,43 meter hoog. 

De motoriseringen zijn nieuw voor de A-klasse. De basisbenzineversie is de A 180 met een 115 pk sterke viercilinder. De A 200 heeft een vermogen van 156 pk en de voorlopige topversie is de A 250, die 211 pk tot z’n beschikking heeft.

De basisdiesel is de A 180 CDI, die 109 pk levert. De A 200 CDI schopt het tot 136 pk en de topdiesel is de A 220 CDI met 170 pk. Alle A-klasses krijgen start-stoptechniek en een handgeschakelde zesbak mee. Een zeventrapsautomaat met dubbele koppeling is er als optie.

Sport

De A-klasse is leverbaar in de uitrustingsniveaus ‘Urban’ en ‘Style’. Voor de liefhebber van echte sportiviteit heeft Mercedes de A-klasse Sport in de aanbieding. ‘Engineered by AMG’, voegt het merk hier trots aan toe.

Het pakket bestaat uit een andere grille, 18-inch lichtmetaal met vijf spaken en rode remklauwen. Rode accenten benadrukken de sportieve aspiraties verder. Het blijft niet alleen bij uiterlijk vertoon: AMG heeft zich met de vooras bemoeid en het onderstel is ook aan de sportieve ambities aangepast.

De nieuwe A-klasse heeft zojuist z’n wereldprimeur beleefd op een speciaal feest van Mercedes-Benz aan de vooravond van de Autosalon van Genève. In september verschijnt-ie bij de dealers.

Bekijk video:

Bekijk foto's van de Mercedes-Benz A-klasse in groot formaat