AMSTERDAM - De Opel Ampera en de Chevrolet Volt zijn maandag tijdens de internationale autotentoonstelling van Genève uitgeroepen tot Auto van het jaar 2012.

De Ampera en Volt wisten met 330 punten de rest van het deelnemersveld op gepaste afstand te houden.

Een jury van 59 autojournalisten uit 23 Europese landen verkozen deze elektrische auto's boven de Volkswagen Up en de Ford Focus. Andere kanshebbers waren de Fiat Panda, Citroën DS5, Range Rover Evoque en de Toyota Yaris.

De Chevrolet Volt, het hybride paradepaardje van het Amerikaanse General Motors, werd vorig jaar tijdens de autosalon van Detroit ook al verkozen tot auto van het jaar.

GM lanceerde de elektrisch aangedreven auto eind 2010 in de Verenigde Staten. In Nederland komt de auto op de markt als Opel Ampera.

Nieuwe traditie

De uitslag werd vandaag vanaf 15.00 uur live bekend gemaakt tijdens een persconferentie in het beursgebouw in Genève. Daarmee heeft de organisatie van de Auto van het Jaar-verkiezing een nieuwe traditie in het leven geroepen: voortaan wordt de winnaar van de verkiezing elk jaar op de maandag voorafgaand aan de Salon van Genève bekend gemaakt.

De Chevrolet en Opel volgen de volledig elektrische Nissan Leaf op, die de titel in 2011 in de wacht sleepte. Door de winst van de Ampera/Volt blijkt opnieuw dat de organisatie van de Auto van het Jaar-verkiezing technische innovaties hoog in het vaandel heeft staan.

Bekijk foto's van de Opel Ampera in groot formaat