HOEVELAKEN - Dure auto's worden sinds augustus vaker gestolen, ondanks dat ze zijn uitgerust met een voertuigvolgsysteem.

De dieven gebruiken om uit handen van de politie te blijven zenders die het volgsysteem verstoren.

Een woordvoerster van Centraal Beheer Achmea bevestigt berichtgeving in De Telegraaf hierover. ''Sinds augustus zien wij een significante stijging van deze diefstallen. Het gaat om enkele tientallen auto's per jaar, zowel particulier als zakelijk'', zegt zij.

Naast de dure wagens als Mercedessen en sportwagens betreft de diefstal vooral jong gebruikte auto's als Volkswagen Golf en BMW's van de series 1, 3 en 5.

Beheersbaar

De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit erkent het probleem, maar stelt dat het tot nog toe ''beheersbaar'' is. ''80 tot 85 procent van de gestolen auto's die met een volgsysteem zijn uitgerust wordt teruggevonden'', aldus een woordvoerder.

Van alle gestolen dure wagens samen komt ongeveer 40 procent weer bij de rechtmatige eigenaar terug.

Radiosignaal

Volgens de Stichting is er een oplossing, die sinds een paar maanden ook in Nederland verkrijgbaar is: het radiosignaal. Als het volgsysteem gebaseerd op GPS en GSM verstoord raakt, neemt het radiosignaal het over en is de wagen nog steeds traceerbaar, zo legt de woordvoerder uit.

Centraal Beheer Achmea raadt de autobezitters voorlopig aan naast een volgsysteem ook een ouderwets mechanisch slot als een stuurslot te gebruiken.