AMSTERDAM - Als de vraag naar Italiaanse auto’s niet toeneemt, zal Fiat enkele fabrieken moeten sluiten. Mogelijk bieden andere markten dan Europa nog redding.

Dat stelt de grote baas van Chrysler en Fiat, Sergio Marchionne, tegenover diverse Italiaanse media. Als de vraag naar auto’s van onder andere Fiat en Alfa Romeo niet toeneemt, zullen er waarschijnlijk twee fabrieken in het thuisland gesloten moeten worden.

Marchionne verwacht dat de afzet in Europa de komende twee jaar zwak zal blijven. Wanneer deze mineurstemming blijft aanhouden, zal ook de productie geen groei kunnen beleven.

Een mogelijke redding is er in de vorm van de Verenigde Staten, waar de fabrieken van zusteronderneming Chrysler nu juist op volle toeren draaien. Mede daarom hoopt Marchionne dat Alfa Romeo een succes kan worden op de Amerikaanse markt.

De komst van een SUV zou daaraan bij kunnen dragen. Ook zou het overnemen van een deel van de productie van Chrysler-modellen in Italië een oplossing kunnen bieden aan de kwakkelende Fiat-fabrieken.