AMSTERDAM - Op de verkoopsites voor tweedehandsauto’s staan ze voortdurend, de té goedkope mooie auto’s.

Een auto met Nederlands kenteken die eigendom is van een Brit, die een tijdje in de lage landen heeft gewerkt. Het stuur van de auto zit links, lastig in het Engelse verkeer. De verkoper wil er snel van af. En dus tegen een lage prijs.

De babbel van de Britse adverteerder aan de andere kant van de lijn is vertrouwenwekkend en plausibel. De verkoper is bovendien doorlopend per telefoon bereikbaar. Hij stuurt foto’s op van de auto, die klaar staat voor verscheping naar Nederland.

Tegen vooruitbetaling van de helft van de verkoopsom wordt de auto naar IJmuiden gevaren. De andere helft hoeft pas te worden betaald als de koper tevreden is. Is hij dat niet, dan krijgt hij zijn geld terug. Denkt hij.

De verkoper van de aangeboden bolide zit trouwens zelden in Engeland, meestal in Oost-Europa of in Afrika.

Klassiek

''Het is het klassieke oplichtingsverhaal", zegt Jasper Teijsse van Marktplaats.nl. ''Het aantal slachtoffers en bijna-slachtoffers per maand is bij ons op één hand te tellen, maar het zijn er altijd wel twee en soms ook wel vijf of zes."

Ook andere autowebsites herkennen de truc. ''Een auto is helaas emotie en daarom zullen er slachtoffers blijven vallen. Hoezeer wij ook proberen te waarschuwen", zegt Mariska Hustings van AutoScout24.

Ze noemt een andere gangbare truc: Een geïnteresseerde buitenlandse koper biedt de adverteerder - ongezien - de gevraagde prijs voor de auto op de website.

Hij stuurt een cheque via Western Union toe. Het bedrag daarop is hoger dan het aankoopbedrag, dus de vraag is of de verkoper een gedeelte van het aankoopbedrag wil terugstorten. ''Dat snap ik, doe ik wel even, zeggen de slachtoffers dan", vertelt Hustings.

''Later blijkt de cheque ongedekt en heeft de verkoper de sleutels en het kentekenbewijs al overgedragen." Het geld van de valse cheques wordt linea recta weer teruggestort door de bank en de verkoper is nu ook zijn auto kwijt aan de oplichter.

Verschuilen

De Stichting Stop Internetoplichting zegt dat de oplichters zich verschuilen achter professioneel ogende en bedrieglijk ogende websites. De politie doet er in de ogen van deze stichting te weinig tegen.

''Zodra sprake is van bankrekeningen in het buitenland, is het vaak te moeilijk en te kostbaar om te gaan rechercheren’’, zegt Bas Ketelaars namens de stichting.

Marktplaats.nl

Marktplaats.nl, die met de politie in het Meldpunt Internetoplichting samenwerkt, zegt juist al het mogelijke te doen. Zo worden advertenties die niet worden vertrouwd meteen verwijderd, zegt Jasper Teijsse.

"Onze website is een community en wij ontvangen geregeld tips van onze 1,3 miljoen bezoekers per dag, als ze een advertentie niet vertrouwen." Toch zijn er volgens Teijsse een paar simpele stelregels om oplichting te voorkomen.

Zijn tips: Handel in persoon en wees zeer voorzichtig met buitenlandse kopers of verkopers, betaal nooit vooruit en accepteer geen cheques. ''En zorg dat je zeker weet dat de verkopende partij inderdaad de eigenaar is."