AMSTERDAM - Fisker is gestopt met werken aan de nieuwe fabriek in Wilmington, Delaware. Het merk is in afwachting van staatssubsidie voordat het werk kan worden hervat.

Fisker is bezig om de voormalige GM-fabriek in Wilmongton, Delaware, om te bouwen voor de productie van de Nina, het volgende model na de Karma.

De bouw is nu tijdelijk stilgelegd. Dat weet persbureau Bloomberg te melden. Ook het werk aan het nieuwe model is voorlopig gestaakt. Inmiddels zijn ook 26 mensen ontslagen. "De toegang tot de lening is ons als sinds mei ontzegd", vertelt Roger Ormischer, een woordvoerder van Fisker.

'Normale procedure'

Van het ministerie van Energie heeft Fisker in april 2010 een lening gekregen van 529 miljoen dollar. "Op het moment komt er uit dat programma geen geld meer vrij. Dat is een heel normale procedure. Er gaat gewoon wat tijd overheen."

Een woordvoerster van het Ministerie vertelt dat haar departement "alleen geld uit de lening vrijkomt als een bedrijf vooruitgang boekt en resultaten kan laten zien".

Fisker ontving voor de ontwikkeling van de Karma een lening van 169 miljoen dollar. Voor de Nina is dat 369 miljoen. Verder springt de staat Delaware bij met 21 miljoen. Van de staatsleningen is 193 miljoen dollar opgesoupeerd. De Karma wordt gebouwd bij Valmet in Finland, de Nina, die lager in de markt wordt gezet, moet in de toekomst in Wilmington worden gebouwd.

Bekijk 3 foto's in groot formaat