AMSTERDAM - In Duitsland blijken de milieuzones in de grote steden niet erg te helpen. Vorig jaar waren de hoeveelheden stikstofoxide en fijn stof in de lucht hoger dan in de periode 2007 – 2010.

Uit cijfers van het Umweltbundesamt (UBA) blijkt dat de grenswaarden voor uitstoot van fijnstof en stikstofoxide in 54 procent van de milieuzones zijn overschreden.

Vaak waren de hoeveelheden groter dan in de jaren 2007 tot 2010. Het UBA wijt de toename vooral aan de samenstelling van de weerlagen.

“Die was de afgelopen tijd vergelijkbaar met een stoofpan waar het deksel op zit. Als daaronder veel wordt autogereden en de verwarmingen aanstaan, komen er veel schadelijke stoffen in de lucht.”

Afschaffing

De Automobilclub von Deutschland (AvD) pleit voor afschaffing van de milieuzones. “Het is bewezen dat het niet werkt. Het zijn vooral meteorologische invloeden als jaargetijde, wind en zonnestand die zorgen voor variatie in de concentratie fijn stof.”

De club krijgt bijval van de ADAC. “De milieuzones hebben de samenleving een monsterlijke hoeveelheid administratieve rompslomp opgeleverd en vele automobilisten nadeel gebracht. De resultaten liggen dicht bij nul.” Wie zonder de juiste sticker op het raam een milieuzone inrijdt, kan een boete krijgen van 40 euro en krijgt één strafpunt op zijn rijbewijs.

UBA

De UBA vindt de milieuzones echter een legitiem middel om schadelijke stoffen te verminderen. Vanaf januari is het Ruhrgebied de grootste milieuzone die 850 vierkante kilometer omvat. Daar mogen alleen nog auto’s met minimaal een rode sticker in de steden rijden. “Er is absoluut een grotere kans dat de fijn stof wordt verminderd mét de milieuzones dan zonder die gebieden.”

Bekijk 3 foto's in groot formaat