AMSTERDAM - Het nieuwe kleine model van Jeep is uitgesteld van 2013 naar het tweede kwartaal van 2014. De Fiat-derivaat krijgt voorrang.

In het tweede kwartaal van 2014 start in de Italiaanse Mirafiori-fabriek de productie van een Jeep in het B-segment. Die auto is ook bestemd voor export naar de VS.

Aanvankelijk zou die auto al in 2013 in productie gaan. Dat weet het vakblad Automotive News te melden. Verder is bekend dat de Jeep vierwielaandrijving krijgt en dat hij ‘Trail Rated’ is.

In december 2013 trapt de nieuwe modellijn af met opvolger van de Fiat Sedici. Dat model wordt op het moment gemaakt in de Suzuki-fabriek in Hongarije. Het model is al op leeftijd en vorig jaar nam de verkoop met tien procent af tot nog maar 14.800 exemplaren.

Fiat heeft aangekondigd de investering in Mirafiori, ter waarde van een miljard euro, uit te stellen tot 2013; een jaar later dan gepland. Daarna wordt het mogelijk 280.000 compacte SUV’s per jaar te bouwen.

Toekomstvisie

Fiat ziet de ontwikkeling van de markt in Europa namelijk met argusogen tegemoet. De Italianen verwachten dat de verkoop in ons werelddeel dit jaar tussen de 12,9 en 13,4 miljoen exemplaren terechtkomt.

Vorig jaar werden nog 13,6 miljoen stuks verkocht. In Italië wordt een verkoop verwacht van nog maar 1,65 tot 1,7 miljoen stuks. Dat is nog minder dan de 1,75 miljoen van vorig jaar – het laagste niveau sinds twintig jaar.

De nieuwe SUV’s worden gebouwd op het Small Wide-platform, een afgeleide van Fiat’s Small Platform. Ook de Fiat 500L gebruikt die techniek.

Ondanks de komst van de nieuwe modellen gaat Mirafiori ook door met de productie van de Alfa Romeo Mito en is ook de productie van de Lancia Musa met een tijd verlengd. Die had aanvankelijk aan het einde van 2011 moeten stoppen.

Bekijk 3 foto's in groot formaat