AMSTERDAM - Je kunt als fabrikant je publiciteitsoffensief nog zo nauwkeurig plannen.

Maar als je op de publieke weg je promotievideo van een nieuw model gaat filmen, moet je natuurlijk niet raar opkijken als een voorbijganger je nieuwe model filmt. En dat is dus precies wat er bij de Mercedes A-klasse is gebeurd.

De video is afkomstig van het Oudegracht On Tour Team (Ogott), dat op de fiets op het eiland Lanzarote op pad was. De Mercedes A-klasse reed voorbij aan de Nederlandse fietsers, ogenschijnlijk zonder dat het Mercedes-personeel vermoedde dat de videocamera opnames maakte.

De nieuwe A-klasse belooft een zeer belangrijke auto voor Mercedes-Benz te worden. Het merk wil met de compacte middenklasser een jongere doelgroep aanspreken. De nieuwe A moet het rechtstreeks gaan opnemen tegen succesnummers als de Audi A3 en BMW 1-serie.

Dubbele koppeling

Onder de kap komen nieuwe viercilinder turbomotoren te liggen. Ook komt er -net als in de B-klasse- een automaat met dubbele koppeling beschikbaar. Op termijn komt er ook een AMG-versie van de A-klasse met meer dan 300 pk.

De officiële onthulling van de nieuwe A-klasse staat gepland voor de Autosalon van Genève in maart. Na een paar maanden staat de nieuweling bij de Mercedes-dealers.