AMSTERDAM - Is een reguliere Up je te gewoontjes, dan biedt Volkswagen een leuke upgrade: de Cross-Up. Wij reden alvast met deze nieuwe modelvariant in Wolfsburg.

Net zoals onder andere de Polo, de Golf en de Touran dat al zijn, wordt ook de Up leverbaar als Cross-model. Feitelijk niet meer dan een Up die iets hoger op z’n wielen staat – 1,5 centimeter om precies te zijn – en voorzien is van enkele cosmetische wijzigingen.

Voornamelijk de voor Cross-Volkswagens kenmerkende donkere plastic rand onderaan de carrosserie.

Achterbumper

De panelen op de voor- en achterbumper zijn bij de Up zilverkleurig uitgevoerd, net zoals de dakrails en delen van de buitenspiegels. Daarbij staat de auto op iets grotere wielen met zwarte accenten.

Op weg merk je weinig verschil tussen de gewone Up en z’n Cross-broertje, afgezien van de iets verhoogde ophanging. In het interieur valt op dat de schakelpook net wat chiquer versierd is dan in de reguliere A-segmenter.

De Cross-Up is er alleen als vijfdeurs, waarbij opvalt dat de achterdeuren binnen verrassend kleine opbergvakjes hebben. Tevens zijn de raampjes daar alleen op een kier naar buiten te zetten, vergelijkbaar met de Aygo/C1/107. We moeten nog wel even geduld hebben voor de auto: vanaf medio 2013 komt de Cross-Up op de markt.

Lees ons uitgebreide verslag over de introductie van de vijdeurs Up, waar we ook met dit Cross-Up prototype konden rijden, in AutoWeek 5. Die ligt vanaf vandaag in de winkels.

Bekijk foto's van de Volkswagen Up in groot formaat