AMSTERDAM - Liefhebbers van Chrysler en Dodge horen de naam Mopar te kennen. Deze samentrekking van Motor en PARts staat voor de tuningafdeling van het concern. 

Dit jaar viert men het 75-jarig bestaan, en om dat te vieren wordt er een stel speciale edities van modellen uitgebracht.

Het gaat in totaal om maar liefst vier auto’s, die binnenkort te zien zijn op de Chicago Auto Show. De meest prominente in het lijstje is de Mopar 300, feitelijk een getunede Chrysler 300. Onze Lancia Thema. 

Deze Mopar heeft dezelfde 5,7-liter V8 als de gewone 300, maar door een kortere laatste overbrenging in de aandrijflijn daalt de sprinttijd van nul tot honderd naar ongeveer vijf seconden. Verder is de ophanging stijver en leveren zowel de banden als remmen betere prestaties dan normaal.

Zwart

Uiterlijk speelt de kleur zwart de hoofdrol, met zwarte lak en 20-inch achtspaaks zwarte wielen, ook voorzien van blauwe accenten her en der. In totaal worden er maar 500 exemplaren van deze 300 gemaakt, terwijl ze verkocht worden voor 49.700 dollar per stuk – want, jawel, hij is alleen in Amerika verkrijgbaar.

Fiat-familie

Verder onthult men drie speciale modellen die weliswaar niet te koop zijn, maar wel los te bestellen Mopar-onderdelen showen. Zo deelt Dodge mee in de feestvreugde, door een speciale versie van de nieuwe Dart: de GTS 210 Tribute.

Zoals de motorische upgrade, waardoor de auto 210 pk levert. Daarnaast zijn er een grotere anti-roll bar en verbeterde remmen gemonteerd. Uiterlijk zien we een koolstofvezel motorkap en 18-inch tienspaaks wielen.

Als relatief nieuw lid van de familie doet Fiat ook mee aan het feestje, met de 500 Stinger – ook hier meer vermogen, sterkere remmen en 17-inch wielen. Het meest opvallend is de donkergele lak, Giallo genaamd (wat Italiaans is voor geel).

Jeep

Tot slot is er de Mopar Jeep Compass ‘True North’, die ongeveer vijf centimeter hoger op z’n 16-inch wielen staat, en voorzien is van een speciale kleur rood met matzwarte accenten.

Bekijk 4 foto's in groot formaat