AMSTERDAM - Nu het Maleisische Proton op weg is naar een nieuwe eigenaar, is ook de dans rond Lotus begonnen.

Dat heeft immers nog nooit winst gemaakt onder de vleugels van Proton. Dany Bahar, de topman bij Lotus, zou plannen hebben zijn eigen merk te kopen.

Lotus-baas Dany Bahar is op zoek naar geldschieters om Lotus over te kunnen nemen van Proton. Dat weet The Sunday Times te melden. Op het moment wordt 43 procent van de Proton-aandelen door de Maleisische overheid verkocht aan DRB-Hicom, een bedrijf van miljardair Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Nichespeler

Lotus wil zichzelf de komende jaren transformeren van een kleine nichespeler naar een serieus sportautomerk, dat zevenduizend exemplaren per jaar produceert. Op termijn moet er een omzet worden behaald van 200 miljoen pond. Dat er nog een lange weg te gaan is, bewijzen de cijfers van vorig jaar: er is een verlies geschreven van 20 miljoen pond.

Lotus heeft wel een financiering van 10 miljoen gekregen van de overheid om in Hethel een nieuw ontwikkelingscentrum neer te zetten. Als er echter iets verandert in de eigenaarstructuur van Lotus, wordt die subsidie opnieuw tegen het licht gehouden.

Naast Bahar zou ook het Luxemburgse Genii Capital interesse hebben in Lotus. Dat bedrijf is al de eigenaar van het F1 team van Lotus. Overigens heeft Proton Lotus nog niet officieel in de etalage gezet.

Bekijk 3 foto's in groot formaat