AMSTERDAM - Om goed mee te komen in de opkomst van elektrische auto's, brengt Volkswageen volgend jaar een elektrische Up.

Wij gingen alvast een blokje om met het prototype rond het hoofdkwartier van Volkswagen.

De aandrijflijn in de e-Up is sterk verwant aan die van de Golf Blue-e-motion, waar we zelf afgelopen zomer al mee reden. Zo is er de mogelijkheid waarmee je zelf bepaalt hoe sterk er op de motor wordt afgeremd.

Tijdens dat remmen worden ook de accu's bijgeladen. In tegenstelling tot de Golf, kies je de remmodus in de Up niet met flippers aan het stuur, maar door de pook van de automatische versnellingsbak (met een enkel voorwaarts verzet) naar links of naar rechts te bewegen. Voor de elektrische Up is de aandrijflijn bovendien een stuk compacter en goedkoper gemaakt.

Gewicht

Wel zorgt de elektrotechniek voor het nodige extra gewicht. Zo'n 250 kilogram, volgens de meerijdende e-Up-engineer. De besturing voelt trouwens behoorlijk vaag, al ligt dat volgens dezelfde man aan de huidige versie van de software, waar nu nog hard aan gewerkt wordt. Het is al zeker dat de Up in productie gaat, per midden 2013 moet-ie al bij de dealers staan. 

Bekijk foto's van de Volkswagen Up in groot formaat