AMSTERDAM - Het zat natuurlijk al een tijdje in de pijplijn, maar nu geeft BMW eindelijk openheid van zaken.

Maak kennis met de X5 M50d en X6 M50d, die beide gebruikmaken van de nieuwe 3,0-liter zescilinder dieselmotor met drie turbo’s.

BMW’s X5 M50d krijgt een 3,0-liter zescilinder dieselmotor met drie turbo’s onder de kap, goed voor een vermogen van 381 pk en een straatstenenvermorzelend koppel van 760 Nm.

Start/stop-systeem

Daarmee gaat de super-SUV van 0 naar 100 in 5,4 seconden, de topsnelheid wordt uiteraard netjes afgeregeld op 250 kilometer per uur. Het verbruik valt voor zo’n zware en vermogende auto nog mee, BMW beweert dat de X5 M50d met 7,5 liter per 100 kilometer toe kan, de bijbehorende CO2-uitstoot bedraagt 199 gram per kilometer.

Een start/stop-systeem is standaard, evenals een systeem om remenergie mee terug te winnen. Via een achttraps automaat met een sportief ingesteld schakelkarakter wordt de kracht naar alle vier de wielen gedirigeerd.

Weggedrag

BMW beweert dat de M-divisie zich nadrukkelijk met het weggedrag heeft bemoeid en dat de dieselende X5 M dus rijdt zoals je van een M-product mag verwachten. Het grootste gedeelte van de aandrijfkrachten wordt dan ook naar de achterwielen gestuurd, pas als er gripverlies optreedt krijgen de voorwielen meer vermogen toebedeeld.

Het Adaptive Drive systeem, dat de onderstelkarakteristiek tijdens het rijden kan aanpassen is optioneel op de X5 M50d. Lichtgewicht 19” wielen zijn standaard, met 20” op de optielijst. Beide modellen beschikken standaard over een luchtvering op de achteras.

X6 M50d

Qua aandrijflijn is de X6 M50d natuurlijk gelijk aan de X5, dus ook hier een zescilinder triturbodiesel met 381 pk. Ook de topsnelheid is met 250 kilometer per uur gelijk, terwijl de X6 een tiende van de sprinttijd af weet te schaven. Het verbruik ligt met 7,7 liter per 100 kilometer juist net wat hoger.

Wel krijgt de X6 standaard Adaptive Drive en Dynamic Performance Control, dat het beschikbare vermogen naar het buitenste wiel stuurt bij het nemen van bochten. Standaard krijgt de top-X6 20-inch  lichtmetaal mee.

Weelderig

Uiteraard is de standaarduitrusting van beide modellen lekker weelderig, zo zijn er onder meer xenonverlichting, een panoramadak, actieve stoelen met lederen/alcantara bekleding en een verwarmd stuurwiel.

Wie graag zes personen tegelijk misselijk wil maken kan optioneel ook een derde zitrij bestellen op de X5, de X6 kan besteld worden met Adaptive LED Headlights..