AMSTERDAM - Waterstof wordt al jaren getipt als brandstof van de toekomst, maar tot op heden blijken de kosten een struikelblok.

Om daar wat aan te doen gaat de Britse overheid samenwerken met vooraanstaande autofabrikanten om de brandstofcel kostenefficiënter te maken.

Vanaf vandaag gaat de Britse overheid, samen met fabrikanten als Toyota, General Motors, Daimler en Hyundai, onder de noemer UK H2 Mobility, de mogelijkheden van de waterstofauto in kaart brengen.

Waterstofauto

Aan het einde van dit jaar komt het consortium met een plan van aanpak om de waterstofauto rond 2015 op de weg te krijgen.

De technologie om dat te doen is er namelijk wel, alleen de kosten die aan een waterstofauto verbonden zijn, zijn tot op heden altijd een remmende factor geweest. In landen als Duitsland en Japan en in de Amerikaanse staat Californië wordt daarom al enkele jaren in samenwerkingsverbanden nagedacht over kostenbesparende maatregelen.

Waterstofauto’s hebben als groot voordeel dat de actieradius veel groter is dan die van een elektrische auto. De moeilijkheid zit hem echter in het onttrekken van pure waterstof om de auto’s mee vol te tanken. Dat kan wel op een schone manier, maar daar is (te) veel tijd voor nodig en kostenefficiënte manieren produceren juist veel vervuiling.

Door partijen binnen de auto-industrie en ook daarbuiten samen te laten werken, hoopt men sneller tot een oplossing te komen om deze hobbels te kunnen nemen.

Bekijk 3 foto's in groot formaat