AMSTERDAM - BMW is bezig met de bediening van de toekomst, in samenwerking met de Polytechnic School in Canada werkt het merk aan aanrakingsgevoelige bekleding.

Het verhaal achter de aanrakingsgevoelige bekleding is wat technisch, maar het resultaat moet volgens BMW juist een groter bedieningsgemak opleveren.

Door een geleidende laag door bekleding te weven, kan men aanraking registreren en swipes, een soort gebaren, herkennen.

Airconditioning

Zo kun je dus door middel van een vingerbeweging over de bekleding zaken als de airconditioning en het volume van de radio regelen. Het resultaat is een veel rustiger interieurdesign van toekomstige auto’s, terwijl er toch meer functies bediend kunnen worden, aldus de onderzoekers.

Overigens is de technologie voor oppervlakken die op aanraking kunnen reageren niet nieuw. Interessanter is dat deze nieuwe technologie in bestaande bekleding kan worden verwerkt en gemakkelijk schoongemaakt kan worden, voorheen leverde dat problemen op.

Volgens een woordvoerder van BMW zou het materiaal op niet al te lange termijn al z’n weg kunnen vinden naar productieauto’s. Op de Autosalon van Genève vorig jaar stond bijvoorbeeld al de BMW Vision ConnectedDrive, die bediend wordt door een combinatie van aanrakingsgevoelige oppervlakken en gebaren.

Bekijk 3 foto's in groot formaat