AMSTERDAM - Volvo zoek voor de kleine modellen, die in de toekomst moeten verschijnen, een industriële partner.

Volvo CEO Stefan Jacoby is op zoek naar een partner waarmee kleine modellen kunnen worden ontwikkeld.

Op het moment is de C30 Volvo’s kleinste. Die is nog steeds gebaseerd op Ford-techniek. Met het oude moederbedrijf bestaat nog steeds een overeenkomst waarbij voor onbepaalde tijd techniek kan worden betrokken bij Ford.

'Hogere efficiëntie'

“We staan open voor partners,” zegt Jacoby. “We willen een samenwerking waarbij een win-win-situatie ontstaat bij het delen van motoren en platforms. Zo kunnen we een hogere efficiëntie bereiken.”

Hij vertelt er meteen bij dat er nog geen beslissing is gemaakt over een toekomstige partner. Zelfs gesprekken over dit onderwerp worden nog niet gevoerd. Wel heeft Jacoby enkele potentiële partners in het vizier.

Fiat

Volvo presenteert in maart de V40, die de V50 en S40 opvolgt. Uit de woorden van Jacoby blijkt dus dat er ook nog een kleiner model dan deze C-segmenter wordt overwogen. Wellicht flirt Jacoby zelfs met Fiat. Daar vertelde voorman Marchionne onlangs dat hij naast Chrysler een derde partner zoekt om de toekomst mee in te gaan.

Jacoby, die voor zijn Volvo-carrière bij Volkswagen werkte, heeft beloofd de productie van Volvo dit decennium op te schroeven naar 800.000 stuks. Daarvoor worden onder meer twee fabrieken in China neergezet. In 2011 verkocht Volvo iets minder dan 450.000 auto’s; weliswaar een toename van twintig procent ten opzichte van 2010, maar nog steeds een klein aantal voor een speler in deze massamarkt.

Vermogensvarianten

Jacoby wil op termijn het huidige motorenaanbod van tien reduceren tot twee motoren, een viercilinder diesel en een viercilinder benzine, die over de gehele modellijn worden gevoerd.

Middels zaken als een hybridesysteem kunnen die in een groot aantal vermogensvarianten worden aangeboden. De grotere Volvo’s van de toekomst zullen alle op hetzelfde platform worden gebouwd, met als voorbeeld de modulaire systemen die VW gebruikt.