AMSTERDAM - Een facelift is onder de rijken inmiddels geheel geaccepteerd. Als het om wijzigingen van hun auto’s gaan ligt dat wat gevoeliger. Want voor je ’t weet rijd je rond in oude spullen. Vandaar dat Rolls-Royce in het grootste geheim werkt aan de wijzigingen voor de Phantom.

De Phantom is de eerste Rolls-Royce die kwam onder de regie van BMW. Inmiddels is dat model al weer negen jaar oud. Naast wat lichte modeljaarwisselingen is er nooit veel aan de auto gewijzigd.

Tot hun verbazing kwamen onze spionagefotografen deze Phantom coupé tegen in de buurt van de poolcirkel. Hij is voorzien van lichte wijzigingen. Aan de achterzijde zit wat camouflage dat een nieuw vormgegeven achterbumper verstopt.

Op de koplampen zit eveneens wat folie, waarmee ze sterk lijken op de huidige Phantom-lampen. De vormgeving gaat echter wijzigen. Reken er maar op dat LED-techniek zijn intrede doet. Ook de vorm vna de voorbumper gaat veranderen.

Bumpers

Is zo’n lange rit nodig om nieuwe bumpers en lampen te testen? Nee. Natuurlijk niet. Dat de auto hier in de sneeuw rondrijdt, is het bewijs dat er ook iets aan de techniek gaat veranderen. Wellicht gaat het vermogen van de V12 iets groeien.

Die zes-driekwart-liter levert nu 460 pk. Dat was negen jaar geleden misschien indrukwekkend, tegenwoordig kijken we er in die klasse niet meer van op. Een Bentley Mulsanne levert ook al 512 pk en ook de modellen van Maybach leveren meer vermogen – voor zo ver dat er nog toe doet.

CO2

Verder zou het mooi meegenomen zijn als Rolls-Royce ook wat kan doen aan de CO2-uitstoot. Want ook daarvoor lagen de normen in 2003 wel even anders. Dan is de Phantom weer helemaal klaar voor de rest van zijn modelcyclus. Op een nieuwe Phantom moeten we nog lang wachten. Die zien we pas in 2016!