AMSTERDAM - Vier jaar na de introductie krijgt de Mercedes C-klasse een update. Er zijn kleine wijzigingen aan carrosserie, interieur en techniek. De nieuwe topversie is de C 55 AMG.

Zo op het eerste gezicht is er weinig veranderd. Aan de voorzijde zien we een nieuwe voorbumper met grotere luchtinlaten, koplampen met helder glas en een gewijzigde grille met drie lamellen. De Classic en Elegance versies krijgen de sportieve zijskirts en achterbumper van de Avantgarde. Rondom worden bredere banden gemonteerd, alle versies staan voortaan op minimaal 16-inch wielen met banden in de maat 205/55 R 16. De spoorbreedte van de wielen werd vergroot van 1493 mm naar 1505 mm.

Het dashboard heeft een volledig nieuwe styling: de halfronde instrumenten zijn vervangen door vier ronde meters in chronometerstijl met witte achtergrondverlichting

Op de vernieuwde C-klasse past Mercedes-Benz voor het eerste een nieuwe laksoort toe met nano-partikel technologie. Door de bijzondere samenstelling is de lak minder kras- en steenslaggevoelig.

Nieuw dashboard

Het dashboard heeft een volledig nieuwe styling. De halfronde instrumenten zijn vervangen door vier ronde meters in chronometerstijl met witte achtergrondverlichting. De bediening van het klimaatregelingsysteem is ergonomisch verbeterd. De Classic-versie is voortaan standaard voorzien van houtafwerking op het dashboard. De C-klasse Sportcoupé krijgt een nieuwe driespaaks stuurwiel met zilverkleurige bedieningsknoppen, aluminium afwerking op de middenconsole en sportstoelen. Nieuwe opties zijn een DVD-navigatiesysteem met extra groot kleurenbeeldscherm en meesturende bixenon koplampen.

Onder de aanduiding ‘Direct Control’ zijn het chassis, besturing en versnellingsbak van de vernieuwde C-klasse verbeterd. Doel was een directer en sportiever rijgevoel. Op de C 320 en de AMG-versies monteert Mercedes voortaan een versnellingsbak met kortere slagen.

Krachtbron

Op motorisch gebied is er ook het een en andere te melden. De sedan en combi zijn voortaan verkrijgbaar met een viercilinder 2,3-liter benzinemotor met compressor. Het maximum vermogen bedraagt 141 kW/192 pk, het maximum koppel heeft een waarde van 260 Nm. De sedan haalt met deze krachtbron een topsnelheid van 240 km/h en sprint van 0 naar 100 km/h in 8,1 seconden.Het maximum vermogen van de 220 CDI is gestegen van 143 pk naar 150 pk. Een nieuw partikelfilter op de 200 CDI en 220 CDI zorgt ervoor dat deze krachtbronnen voldoen aan de EU-4 emissienorm die vanaf 2005 gaat gelden.

C 55 AMG

Ten slotte wordt als nieuw topmodel de C 55 AMG in het programma opgenomen, die de C 32 AMG vervangt. De achtcilinder krachtbron is goed voor een maximum vermogen van 270 kW/367 pk en een maximum koppel van 510 Nm. Daarmee overtreft de auto concurrenten als de Audi S4 en BMW M3. Vanuit stilstand accelereert de C 55 AMG in 5,2 seconden naar 100 km/h.

Standaard wordt een vijftraps automaat gemonteerd met sequentiële stuurwielbediening (AMG-speedshift). Om de achtcilinder krachtbron te kunnen laten passen werd de neus van de auto met 8 cm verlengd. De vernieuwde Mercedes C-klasse wordt eind april bij de dealer verwacht. Prijzen zijn nog niet bekend.