AMSTERDAM - De komst van de Opel Ampera is iets vertraagd omdat naar aanleiding van mogelijk brandgevaar in de batterijen de veiligheidsprotocollen moeten worden aangepast.

Na botsproeven met de Chevrolet Volt, de Amerikaanse evenknie van de Opel Ampera, zijn er gevallen geweest waarbij de beschadigde batterijen in brand zijn gegaan.

Die incidenten worden nu onderzocht door het Amerikaanse veiligheidsorgaan NHTSA.

Voor de Opel Ampera in Nederland betekent dit dat de protocollen, die door de hulpdiensten worden gevolgd, moeten worden aangepast.

Tot die tijd staat de levering van die plug in hybride dus even 'on hold'. "We willen de instructies nog beter scherpstellen. Dat duurt minimaal een paar dagen en maximaal een enkele week," zegt de woordvoerder van Opel in ons land.

Hulpdiensten

In geval van een zwaar ongeluk met een Ampera waarbij de batterij beschadigd raakt, moeten de hulpdiensten precies weten wat ze moeten doen.

"We gaan het proces van ontmanteling dus beter in kaart brengen. Daarna moet het voor hen absoluut duidelijk zijn hoe de accu’s van de lading kunnen worden ontdaan."

Opel spreekt verder van een 'niet noemenswaardige' vertraging voor de klanten. "Ik wil verder benadrukken dat het vrijwel niet mogelijk is dat een Ampera na een crash in brand gaat. Hij is op dat gebied net zo veilig als een auto met een reguliere verbrandingsmotor."

De Ampera’s zijn afgelopen weekeinde in ’s lands Opel-showrooms verschenen. Ondanks de hobbel met het veiligheidsprotocol, gaan de proefritten met het nieuwe model gewoon door.